KALASTUS

LOUHIVEDEN YHTEISLUPA-ALUE

Lupa-alue loppunut. Alueelle on muodostunut Louhivesi-Anttolan osakaskunta, joka myy lupia alueelle. Lupatiedot https://louhivesi.fi

 

 

YÖVEDEN YHTEISLUPA-ALUE

Lupa-alue loppunut. Alueelle on muodostunut Yöveden osakaskunta, joka myy lupia. Lupatiedot https://yovedenok.fi

Kalastusrajoitus.fi

Suomessa on laajat yleiskalastusoikeudet ja hyvät kalastusmahdollisuudet. Yleiskalastusoikeuksia ovat kalastonhoitomaksun oikeuttama viehekalastus yhdellä vavalla ja vieheellä sekä maksuttomat onginta, pilkintä ja silakan litkaus. Osassa vesistä kalastusta on kuitenkin rajoitettu. Kalastusrajoituspalvelusta löytyy tietoa, mitkä alueet ovat yleiskalastusoikeuksien ulkopuolella. Palvelusta löytyvät vesialueet, joissa ongintaa, pilkintää ja viehekalastusta on rajoitettu kalastuslain ja ELY-keskusten päätösten nojalla. Viranomainen on merkinnyt palveluun nykytiedon pohjalta vaelluskalavesistöt. Palvelusta löytyvät myös luonnonsuojelulain mukaiset kalastuskieltoalueet, vaelluskalavesistöjen muut kalastusrajoitukset ja ELY-keskusten uuden kalastuslain mukaiset kalastusta rajoittavat päätökset.
Kalastusrajoituspalvelusta vastaa maa- ja metsätalousministeriö yhdessä ELY-keskusten kanssa. Tiedot rajoituksista päivitetään palveluun arkipäivisin.
Linkki: https://kalastusrajoitus.fi

Muista järviloheen liittyvät rajoitukset: Linkki; Järvilohi_kalastusrajoitus_esite_

 

Kalastonhoitomaksu

Kalastonhoitomaksu on monelle kalastajalle olennaisin kalastuslupa. Kalastonhoitomaksu tulee maksaa, jos on iältään 18–69-vuotias ja kalastaa vieheellä tai pyydyksillä tai ravustaa. Poikkeuksena ovat kalastajat, jotka ehtivät täyttää 65 vuotta 31.12.2023 mennessä. Maksamisen tarpeen määrittää kalastajan syntymäpäivä, ei syntymävuosi. Onkimiseen, pilkkimiseen ja silakanlitkaamiseen ei tarvita kalastuslupia, vaan ne kuuluvat yleiskalastusoikeuksiin.
Kalastonhoitomaksulla voit kalastaa yhdellä vavalla suuressa osassa maata, mutta ei kaikilla vesillä: rajoituksia on rauhoitetuilla vesialueilla, erillisen luvan vaativilla erityiskohteilla tai vaelluskalapitoisissa koski- ja virtavesissä. Kalastonhoitomaksu oikeuttaa vapaa-ajan kalastukseen myös Suomen talousvyöhykkeellä ja valtion yleisellä vesialueella meressä. Verkkopalvelusta Kalastusrajoitus.fi voi tarkistaa karttapohjalta kalastuskiellot sekä -rajoitukset koko Suomen laajuisesti.
Lisätietoa kalastonhoitomaksusta: https://www.eraluvat.fi/kalastus/kalastonhoitomaksu.html

* Kalastaja, joka on täyttänyt 65 vuotta 31.12.2023 mennessä eli syntynyt vuonna 1958, on vapautettu kalastonhoitomaksusta. Tämä johtuu siitä, että eduskunta nosti maksuvelvollisuuden yläikärajaa 2023, mutta vapautti maksusta ne, jotka ehtivät täyttää vanhan lain mukaisen yläikärajan.

** Ei voimassa vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla, kalastuskieltoalueilla eikä kohdekohtaisen luvan vaativilla erityiskohteilla. Jos kalastus on niissä sallittu, tarvitaan joissain kohteissa yhdelläkin vavalla
kalastukseen kalastonhoitomaksun lisäksi vesialueen omistajan lupa, tai joissain kohteissa myös onkimiseen, pilkkimiseen ja silakkalitkaukseen vesialueen omistajan lupa.

*** Ei koske kalastusta valtion yleisellä vesialueella merellä, jossa kalastukseen usealla vavalla ja vapaa- ajan pyydyskalastukseen riittää pelkkä kalastonhoitomaksu. Alle 18-vuotias tai 70 vuotta täyttänyt (tai 65 vuotta täyttänyt 31.12.2023 mennessä) ei tarvitse mitään lupaa.